Díky datovým schránkám vzrůstá vymahatelnost práva

20. 5. 2011

V pražském hotelu Aquapalace se ve středu 18. května uskutečnil již druhý ročník konference Datové schránky. Hlavními diskutovanými tématy bylo ověřování pravosti digitálních dokumentů, inovace datových schránek, jejich legislativní rámec a další aktualizace s nimi související. Vladimír Smejkal, člen legislativní rady vlády, na konferenci zdůraznil podíl datových schránek na nárůstu vymahatelnosti práva díky vyšší procentní úspěšnosti doručení soudních obsílek dosahující až 96 procent. František Korbel, náměstek ministra spravedlnosti ČR, zase připomněl úspory ve výši 120 milionů korun, kterých ministerstvo ročně díky zavedení datových schránek dosahuje.

František Korbel, místopředseda Legislativní rady vlády a náměstek ministra spravedlnosti ČR vystoupil na konferenci s přednáškou na téma Doručování v českém právním řádu po zavedení datových schránek. Podle Korbela zavedení datových schránek způsobilo hlubokou pozitivní změnu v systému komunikace s orgány veřejné moci i v systémech jejich vnitřní práce s dokumenty. Datové schránky se již staly běžnou součástí administrativních i soudních agend a začínají se projevovat jejich výhody – rychlost, průkaznost a roční úspora za doručování v justici přibližně 120 milionů Kč. K masivnímu nárůstu jejich využití dojde po uplynutí přechodných období pro advokáty a daňové poradce a vzniku jejich povinnosti mít datovou schránku od 1. července 2012. Další dosud netušené možnosti podle Korbela skýtá využití datových schránek pro zaručenou soukromoprávní korespondenci.

Jedním z prezentujících byl také pan Vladimír Smejkal, soudní znalec a člen Legislativní rady vlády, který zdůraznil podíl datových schránek na vymahatelnosti práva. Zatímco listinné doručení má pouze 50 procentní úspěšnost, doručení prostřednictvím datové schránky má úspěšnost 96 procent. Profesor Smejkal také poznamenal, že používání datových schránek výrazně přesahuje bezpečnost a důvěryhodnost současných doručovacích cest.

„Po dvou letech fungování je zřejmé, že vytvoření konceptu datových schránek byl krok správným směrem. Věřím, že i v dalších letech se nám bude dařit zlepšovat a inovovat systém datových schránek a že jednou se stane univerzálním komunikačním kanálem mezi orgány veřejné moci, firmami i lidmi,“ popsal svou vizi Jaroslav Krupka, předseda podvýboru pro veřejnou správu a informační systémy PSP ČR.

Letošní konferenci navštívilo více než 150 účastníků z řad státní správy, odborné veřejnosti, firem a institucí. Záštitu nad konferencí převzal předseda podvýboru pro veřejnou správu a informační systémy PSP ČR Jaroslav Krupka a odborným garantem se stal Zdeněk Zajíček, náměstek ministra financí ČR.

Společnost NETsecurity s.r.o. je členem memoranda o sloupráci mezi MV ČR a výrobci spisových služeb.

 

Zpět na novinky