Microsoft představil nový mobilní operační systém Windows Phone 7

11. 10. 2010

Společnost Microsoft dnes představila nový mobilní operační systém Windows Phone 7. Je navržen tak, aby uživatelům umožnil okamžitý přístup ke všem důležitým informacím prostřednictvím pár dotyků prstu. Telefony Windows Phone 7 budou v Česku postupně k dispozici od čtyř výrobců, vybrané modely do své nabídky zařadí do konce roku i dva mobilní operátoři. První modely se začnou v Evropě prodávat od 21. října 2010.

„Nároky uživatelů na mobilní telefony se mění. Dříve se více zajímali o vlastnosti samotného telefonu, dnes chtějí mít především co nejrychlejší přístup k funkcím a informacím, které považují za nejdůležitější, a to jak pracovním, tak i soukromým. Windows Phone 7 z těchto potřeb uživatelů vycházejí a umožňují jim řešit jejich každodenní úkoly mnohem rychleji a efektivněji než dříve,“ říká René Keyzlar, manažer mobilních řešení ve společnosti Microsoft pro region střední Evropy.

Základem nového systému Windows Phone 7 je úvodní obrazovka, která je uspořádána do takzvaných Live Tiles. Ty se samy průběžně aktualizují a uživatelům tak neustále poskytují aktuální přehled o zmeškaných hovorech, nepřečtených SMS/MMS zprávách a e-mailech nebo nadcházejících schůzkách. Každý si navíc může úvodní obrazovku přizpůsobit svým potřebám.

Z úvodní obrazovky je možné rychle přistupovat i do takzvaných Hubs, kterých je celkem šest. Jde o tematicky zaměřené sekce s funkcemi, které uživatelé používají nejčastěji. Jeden hub v sobě například zahrnuje kontakty z adresáře i Facebooku, druhý umožňuje hraní her, třetí přehrávání hudby a videa, čtvrtý je zaměřen na obrázky, pátý na stahování nových aplikací a poslední umožňuje prohlížet, upravovat, sdílet i synchronizovat dokumenty Office.

Mezi další funkce systému Windows Phone 7 patří například rychlé vyhledávání na webu i v samotném telefonu přes vyhledávač Bing, mobilní verze Outlooku, přehledný kalendář, mobilní prohlížeč Internet Explorer nebo aplikace pro pořizování fotografií a videí.

Telefony Windows Phone 7 začnou v Česku postupně nabízet čtyři výrobci, společnosti HTC, LG, Samsung a Dell. Do své nabídky je plánují do konce roku zařadit i dva mobilní operátoři. Společnost T-Mobile se chystá svou nabídku rozšířit o zařízení Samsung Omnia 7, společnost Telefónica O2 plánuje do svého portfolia zařadit jeden z modelů HTC.

Zpět na novinky